“Copiii de astăzi vor fi adulții de mâine! Ei au nevoie, încă de pe acum, să înțeleagă și să simtă că sunt importanți pentru societate, pentru comunitatea în care trăiesc. Că opiniile lor sunt valoroase și respectate și că, asemenea adulților, au drepturi ce le sunt recunoscute.
Să-i ajutăm să afle despre toate acestea!”


Bianca Opriș, autor

“Copiii trebuie să știe ca ei sunt super- eroii noștri. De aceea, a fost o bucurie să “ambalez” cartea în ilustrații fermecătoare, viu colorate.

Viața, pentru cei mici, este o bucurie, dar și o responsabilitate- cea de a fi informați și de a se exprima cu respect față de sine și față de ceilalți. O carte ce mi-ar fi plăcut să îmi deschidă ochii când eram copil.”


Alice, ilustrator și graphic designer

PENTRU PĂRINȚI

Vine un moment în viața oricărui copil în care, în mod natural și sănătos, trebuie „să se desprindă” treptat de părinții săi. Asemenea nouă, adulților, va trebui să dea piept cu societatea în care trăiește, va trebui să se adapteze regulilor și principiilor care o guvernează și, oricât de mult ne-am dori, noi nu vom putea prelua mereu consecințele experiențelor de viață ale copiilor noștri. 

Vârsta de 14 ani aduce o mulțime de provocări, și nu mă refer doar la cele specifice adolescenței. Acesta este momentul în care copilul începe să fie vizibil din punct de vedere legal atât în materie civilă, cât și penală, ceea ce înseamnă că, încet-încet, dar nu mai târziu de 16 ani, îi va fi aplicabil dictonul latin nemo censetur ignorare legem, însemnând că „nimeni nu se poate apăra invocând necunoașterea legii”. 

Potrivit unei statistici a Consiliului Legislativ, în România sunt în vigoare aproximativ 11.000 de legi și de ordonanțe. 

Este absurd să ne imaginăm că vom avea vreodată cunoștință despre fiecare în parte, dar consider că le suntem datori copiilor noștri cu informații și principii de bază ale societății în care trăiesc. Au nevoie, pentru început, să își cunoască drepturile și obligațiile, să cunoască importanța respectării regulilor și consecințele pe care faptele lor le atrag, toate acestea ajutându-i să-și construiască comportamentul bazat pe propriile alegeri.

Ca avocat și ca mamă, consider că familiarizarea treptată a copiilor cu principiile educației juridice reprezintă un pas către independența acestora și un real ajutor în vederea creșterii încrederii în sine, formând astfel adulți responsabili.